Назад

Очила за вашето дете

Без значение, дали избирате слънчеви, диоптрични или очила за работа с компютър, те трябва да бъдат здрави и възможно най-удобни, за да отговарят на активното детско ежедневие. 

Тъй като децата растат неусетно, това понякога затруднява намирането на точните очила, които ще стоят добре за по-дълго време и изборът става истинско предизвикателство.

Затова подготвихме кратко ръководство, което ще улесни изборът ви:

Очилата трябва да са леки, гъвкави и удобни!

Изберете детски рамки, проектирани специално за комфорт и издръжливост.

Изработени от гъвкав, устойчив и лек материал или с пружинни панти (шарнири) при захващането на дръжките. Това ще помогне на рамката да се задържи на лицето и ще осигури усещане за стабилност и в същото време лекота в динамичното детско ежедневие.

Заложете на рамки с регулируеми гумирани накрайници

Добре е накрайниците на рамката да бъдат с гумирана текстура. Така очилата ще се адаптират перфектно и сигурно в областта на ушите и няма да се разместват при всяко движение, а нежната детска кожа ще е защитена от алергична реакция.

Следете, дали размерът на очилата е правилен

Лесно ще разпознаете дали една рамка е голяма или малка. Помолете детето да наведе глава и да я завърти в ляво и дясно. Ако рамката е твърде свободна - лесно ще се изплъзне напред, което би било много досадно при продължително носене на очилата. А ако са твърде стегнати, ще забележите, че дръжките се отварят под ъгъл навън след слепоочието, което отново ще доведе до изхлузване на рамката напред по носа. Ако рамката е малка рискувате дръжките да  оставят следи от натиск зад ушите, което би причинило дискомфорт на детето.

Подберете подходящи стъкла за детските диоптричните очила

Изберете устойчиви и олекотени стъкла и задължително заложете на покритие против надраскване. Детето ви трябва свободно да лудува и играе, без постоянно да се притеснявате, че ще счупи или надраска очилата си.

Изберете превенция от вредната синя светлина

Ако детето ви прекарва дълго време пред различни екрани, които излъчват изкуствена синя светлина (смартфони, таблети, компютри, телевизори), добре е да изберете стъкла с които да защитите очите му. Предлагат се стъкла специално разработени, за да филтрират вредната емисия излъчвана от изкуствени източници.

Защитете очите на детето от силната слънчева светлина

Винаги купувайте слънчеви очила от оторизирани магазини, така ще сте сигурни в качеството на стъклата и тяхната 100% UV защита. Предлагат се и поляризирани очила, които са страхотни за плаж или планина.

А ако детето ви носи диоптрични очила постоянно, не забравяйте, че има решение! Вариантите са 4 :

  • да подберете слънчеви очила, на които да се подменят стъклата със затъмнени диоптрични

  • да подберете диоптрична рамка, на която вместо стандартните диоптрични стъкла да се поставят затъмнени диоптрични

  • или фотосоларни стъкла, които реагират на светлината и атмосферните явления като потъмняват само на открито

  • да подберете рамка за очила с допълнителна приставка със слънчеви стъкла. Тя е подвижна, поставя се и се сваля лесно като най-често захващането е  магнитно

Не забравяйте аксесоарите, които ще улеснят ежедневието на децата с очила

Връзките за очила са идеално решение за малчуганите, които често забравят, къде са си оставили очилата. А за по-активните дейности като игра и спорт се предлагат еластични ленти, които задържат удобно очилата на лицето. Можете да подберете интересни калъфчета с анимационни герои или други актуални картинки, така че детето ви да се чувства готино и още повече да обича да носи очилата си. Мокрите кърпички за очила, също са чудесни, защото биха се побрали в джоба на детето ви и винаги ще може да почисти стъклата си, където и да е.

Редовно правете профилактични очни прегледи

Най-лесният и добър начин да предпазим зрението на детето е чрез редовни профилактични прегледи. Това е важно, тъй като лошото зрение може да повлияе негативно, както върху способността му да учи и спортува, така и върху самочувствието му. Не лекувани заболявания на очите могат да се влошат и да доведат до по-сериозни проблеми.

Автор: Ивелина Илиева