Назад

Контактни лещи и грим

Въпреки че носенето на контактни лещи е лесно и удобно, изисква задължителен ангажимент за правилна грижа. Дамите избрали да коригират зрението си с контактни лещи не трябва да се лишават от очния грим, но трябва да спазват няколко наистина важни правила, за да избегнат евентуални проблеми и инфекции. В настоящата статия ще изброим, какво трябва и какво не трябва да правим, когато изберем комбинацията контактни лещи и грим.

Какво трябва:   

 • Ако носите редовно контактни лещи, не е необходимо да ви напомняме, но все пак - винаги измивайте добре ръцете си, преди да поставите лещите.

 • Нанасяйте козметика и грим на очите, след като поставите контактните лещи. 
  Първо лещите, после грима. Винаги поставяйте контактните си лещи преди да нанесете грима. Така ще избегнете пренасяне на частици от него в окото и разбира се ще виждате по-добре, за да направите перфектния макиаж.   

 • Нанасяйте грима за очи само върху външния ръб на клепача, а не по вътрешната линия.
  Ако използвате очна линия, молив или сенки за очи, нанасяйте ги само от външната страна на очите. Поставяйки ги на вътрешния ръб на долния или горния клепач, рискувате частици грим да попаднат в окото и лещата и да предизвикат инфекция.  

 • Когато сваляте грима си правилото е същото като при нанасяне -  първо лещите. 
  Дори ако използвате нежни, хипоалергенни средства за отстраняване на грима, има шанс да замърсите контактните лещи или да ги повредите. 

 • Препоръчително е да използвате хипоалергенен грим.
  Помислете за използването на хипоалергенни продукти, за да предотвратите дразненето на очите от грима, когато носите контактни лещи през целия ден. Трябва да се избягват продукти, които съдържат масла, аромати, багрила или нещо, което може да полепне по контактните лещи.

 • Винаги имайте под ръка капки за очи, които ще овлажнят и успокоят окото, след като свалите лещите, както и контейнер за лещи в несесера си за грим, ако се наложи да ги свалите преждевременно през деня.

Какво не трябва:

 • Не се гримирайте, когато очите ви са раздразнени, зачервени или подути. В тези случаи е добре дори да се откажете от лещите и да изберете диоптричните си очила, докато инфекцията или раздразнението не премине.
  Ако се съмнявате, че очите ви са раздразнени от някой от продуктите ви за грим, най-добре да ги смените, за да предотвратите повторен проблем. 

 • Не позволявайте грима да влиза в контакт с контактните ви лещи.
  Вече споменахме, че не трябва да поставяте грим по вътрешната част на клепачите, където рискувате да попадне в окото и да замърси лещата.

 • Не използвайте вода, за да смажете апликатора за грим или да разредите спиралата.
  Поддържането на апликаторите за грим чисти е основно правило за предпазване от инфекции не само на очите, но и на кожата на лицето. Никога не използвайте вода, за да навлажните или разредите грима, тъй като рискувате да пренесете бактерии.    

 • Не използвайте водоустойчив или грим с консерванти, минерални масла и сулфати. 
  Въпреки че има съставки, които удължават времето на свежестта на грима или улесняват премахването му е възможно те да раздразнят очите, за това се старайте да ги избягвате.

 • Не използвайте козметика, която е била изложена на топлина и не пръскайте лак за коса или други аерозоли, които могат да попаднат в очите, след като сте поставили контактните си лещи.

Химически наранявания на очите могат да бъдат резултат от използване на козметични продукти (твърди, течни, прахообразни или аерозолни химикали). Тези химикали могат да влязат в контакт с окото и да причинят увреждане на повърхността му. Когато използвате аерозолни спрейове, като лак за коса и дезодорант, докато носите контактните си лещи, не забравяйте да затворите очите си, тъй като такива продукти могат да оставят остатъчен филм върху лещите. Ако сте били в ситуация, в която е имало възможност козметични продукти да попаднат в окото ви, почистете лещите с разтвор за контактни лещи или ги сменете.  

Автор: Мая Маринова

 

Biofinity Energys®

Първите контактни лещи облекчаващи зрителната умора. Контактните лещи Biofinity ...

Виж детайли