Назад

Лесни правила за здрави очи

Очите са нашият прозорец към света и трябва да се грижим  да са здрави и отпочинали. Следвайте тези няколко прости правила, за да поддържате здравето на очите си:

Носете слънчеви очила!

Не само от желание да изглеждате добре. Колкото и полезно и приятно да ни се струва слънцето, то може да нанесе сериозни щети върху зрението ни, които няма да усетим днес, но ще се развият във времето. Винаги, когато сте навън носете качествени слънчеви или диоптрични очила със 100% UV защита. Те предпазват както самите очи, така и околоочната зона от структурни промени в следствие на излагането на UV радиацията. Разгледате разнообразието от модели слънчеви очила в optika.bg

Не пренебрегвайте главоболието!

Честите главоболия могат да са сигнал за проблем със зрението или неточна корекция на очилата ви. Консултирайте се с очен специалист и не пропускайте да правите профилактични прегледи веднъж годишно.  Запазете час!

Пийте вода!


Пийте поне 8 чаши вода на ден. Добрата хидратация е важна, за да избегнем главоболието, напрежението в очите и усещането за сухота.

Сълзите могат да са нещо добро.

Причините за сухота и усещане за „пясък“ в очите могат да са с различен произход (лекарства, които приемате; фактори на средата; промени в слъзния апарат на очите и др.) и да доведат до зачервяване, раздразнение и замъглено виждане. Добър вариант е да използвате т.нар. „изкуствени сълзи“ под формата на капки или спрей за очи, когато усетите подобен дискомфорт. 

Не забравяйте да мигате!

На днешно време прекарваме по-голямата част от деня си пред екрани. Фокусирани върху тях обаче забравяме да мигаме и най-общо казано, очите ни „изсъхват“ и усещаме напрежение в тях. Сложете напомняща бележка на работното си място и се стремете да не забравяте този естествен рефлекс.