Назад

Всичко, което трябва да знаете за астигматизма

Един от най-често срещаните проблеми на очите е замъгленото и разфокусирано зрение, което е причининено от зрителен дефект наречен астигматизъм.

В тази статия ще се опитаме да направим бърз преглед на основните причини, симптоми и диагностични техники и решения на този зрителен проблем.

Какво е астигматизъм?

Астигматизъм е състояние, при което зрението ви е разфокусирано на всякакво разстояние – на близо и на далеч. То възниква, когато роговицата е с неправилна форма или поради извивката на лещата вътре в окото, което предотвратява правилното фокусиране на светлината върху ретината. Ако трябва да го обясним с по-прости думи, представете си, че гледате светлинен лъч, ако роговицата ви е с кръгла форма, ще можете да видите източника на светлина много точно и ясно, но ако формата на роговицата ви е овална (или изкривена) светлинните лъчи влизащи в окото ви не могат да се съберат в една фокусна точка на ретината и по-скоро се разпръскват в няколко фокусни точки и създават ефект на замъгляване или виждате точката като тиренце или чертичка.

Този тип астигматизъм се нарича корнеален. В другия случай на астигматизъм, известен като лентикуларен астигматизъм, формата на лещата е изкривена, а не роговицата. И в двата случая зрението е замъглено на всякаква дистанция.

Кои са основните причини за астигматизъм?

Смята се, че астигматизмът е наследствено състояние, при което роговицата или лещата на окото има неправилна кривина от раждането, което води до неправилно пречупване на светлината.

Астигматизмът може да бъде и придобито състояние, възникващо след нараняване на окото или очно заболяване, някои операции също могат да доведат до астигматизъм. В някои редки случаи астигматизъм може да бъде причинен от кератоконус - заболяване на очите, което прави роговицата по-тънка и оформена като конус.   

Какви са симптомите?

  • Замъгленото или изкривено зрение е най-разпространеният симптом 

  • Умора и дискомфорт в очите

  • Мигрена и чести главоболия

  • Разтегнати източници на светлина и проблеми със зрението през нощта

  • Светлинна чувствителност

Как се диагностицира?

Астигматизъм се диагностицира чрез цялостен очен преглед. Очният специалист може да използва няколко метода за диагностика, за да определи вашата зрителна острота. Тези методи включват:

  • Компютърно изследване на зрителната острота с авторефрактометър.

  • Използване на фороптер, при което специалистът ще постави няколко лещи пред окото ви, за да идентифицира тази, с която виждате най-добре.

  • Възможно е да се наложи използване на кератометър или топография на роговицата за идентифициране на всякакви изкривявания във формата ѝ.

Как се лекува?

Възможно е симптомите на този проблем да са много слаби, да не пречят на ежедневието и да не се налага корекция. Астигматизъм може да се коригира с диоптрични очила или контактни лещи. И двете решения са високо ефективни при това състояние на зрението, изборът на едно от двете зависи от препоръките на очния специалист и вашите лични предпочитания.

За трайна корекция на астигматизъм се прилага и лазерна очна операция.

„ДА“ и „НЕ“ за астигматизма

ДА - астигматизмът е състояние на очите, което не можете да предотвратите

ДА - колкото по-рано диагностицирате и лекувате астигматизма, толкова по-стабилно ще остане състоянието на вашето зрение

ДА -  нелекуваният астигматизъм може да се влоши в зряла възраст и да доведе до катаракта

ДА - астигматизма се наследява

ДА - астигматизмът може да повлияе на представянето на вашето дете в училище, за това е добре да провеждате редовни профилактични прегледи.

НЕ - астигматизмът не е мързеливо око или далекогледство, въпреки че може да се появи едновременно с някое от тези състояния

НЕ - астигматизмът не може да бъде причинен от четене на слаба светлина или от гледане от  близо на телевизионен или друг тип екран 

Ако имате замъглено зрение или се съмнявате, че страдате от астигматизъм запазете час за преглед в Optika.bg.  Разполагаме с два очни кабинета, оборудвани с високоспециализирана апаратура Visionix, центрираща система ZEISS i.Terminal 2  и квалифицирани очни специалисти, които ще се погрижат за зрителния ви комфорт.

Автор: Мая Маринова