Назад

Защо не мога да поръчам прогресивни очила онлайн?

На днешно време можем да се сдобием с почти всичко необходимо само с един клик, но все още съществуват продукти, които няма как да се поръчат онлайн. Прогресивните очила са такъв продукт, a в настоящата статия ще обясним подробно защо това е така.   

Какво представляват прогресивните очила? 

Прогресивните очила се използват за корекция на пресбиопия. С напредването на годините акомодационната способност на очите намалява, в следствие на което се появява възрастовото далекогледство. Цилярният мускул на окото отпуска и свива вътреочната леща, с помощта на цилиарните нишки. Под това въздействие, предната повърхност на лещата променя радиуса си на кривина, а това води до промяна на нейната пречупваща сила. Така окото успява да фокусира предмети на близко и далечно разстояние.
С възрастта този мускул губи своята еластичност и се появява нуждата от очила за всички дистанции - четене, работа с компютър, наблюдаване на отдалечени обекти.
Прогресивните лещи са проектирани да задоволят нуждите на зрението на хора с пресбиопия и забързан начин на живот.
За пръв път такъв тип лещи се представят през 1959 година,  изработени по идея на френският инженер и оптик Бернар Майтеназ, който създава технология за обработване на оптична повърхнина с променлива рефракция.
Диоптричната стойност за такъв тип очила се определя, чрез преглед при офталмолог.
При тези лещи, едната повърхнина е сферична, а другата има променлив радиус на кривина и се нарича базова. Промяната на кривината осигурява увеличаване на рефракцията от горната зона към зоната за близо. В средната зона рефракцията плавно се увеличава. Разликата в рефракцията за близо и рефракцията за далече се нарича добавка.

Зони при прогресивните очила

Зона за далеч
Тя е разположена в най- горната част на лещата. Диоптричната стойност в тази зона отговаря на диоптъра ви за далечно виждане. Тя е най- широка и от нея започва прогресията, която се разполага върху диоптричното стъкло.

Средна зона
Това е така нареченият коридор на прогресията. Тази зона използвате, когато прекарвате време на лаптоп, компютър или когато гледате на около метър разстояние. Междинната зона е най-тясна, а адаптацията към нея, понякога създава усещане, че не виждате добре. За да избегнете това, е необходимо в началото търпеливо да нагласяте главата си в правилна позиция, така че окото ви да попада в съответната зона на лещата. Така ще си осигурите комфорт при работа с компютър.

Зона за близо
Близката зона се използва за четене и писане. Лещата е изработена така, че този сегмент на стъклото отговаря на диоптричната ви корекция, от която се нуждаете при гледане на близко разстояние. В сравнение с междинната зона, тази е малко по-широка, но и при адаптацията към нея е необходимо търпение. С времето постоянното движение на главата се превръща в навик и вие несъзнателно гледате през всички зони еднакво добре.

Периферни зони
Това са зони разположени в периферията на лещата. Те са вследствие от натрупаните диоптри разположени върху прогресивната леща. През тези зони се вижда размазано. За хора, които носят еднофокусни очила, прогресивните стъкла създават неудобство, тъй като са свикнали да местят само погледа си, а не главата, за да позиционират окото в съответната зона.

Защо не можете да поръчате прогресивни очила онлайн?

Прогресивните очила не са готов продукт. Те се изработват по поръчка. Но преди това е необходимо да имате рецепта с актуални диоптрични стойности. На база корекцията се подбира рамка, към която има определени изисквания. Тя трябва да бъде с по-голямо кръжило, за да бъдат разположени коректно всички зони. След избора на рамка се вземат специфични мерки, по които в последствие се изработват стъклата. Това няма как да се случи без да посетите оптичен магазин. Така освен търпение за адаптация, е нужно да отделите достатъчно време за консултация и избор на подходяща рамка и стъкла.

Ето и кои са мерките необходими за изработката на прогресивни очила:

  • Пантоскопичен ъгъл - това е ъгълът, който предната част на рамката (фронт) сключва с дръжката;

  • Вертексно разстояние - това е отстоянието от окото до вътрешната повърхност на лещата;

  • Център зеница - тази мярка е необходима, за да се измери каква ще бъде дълбочината на прогресията и се определя прецизно междузеничното разстояние.

Преди да бъдат взети съответните мерки рамката се напасва идеално към физиологичните дадености на клиента. Ако е необходимо се променя извивката на дръжката, регулират се наносниците (ако рамката има такива), като крайният резултат цели създаване на максимално удобство и правилна позиция на рамката. Така след поставяне на стъклата няма да се наблюдават промени, които биха могли да повлияят на виждането.
Точно поради множеството детайлни стъпки, онлайн такава поръчка, няма как да бъде осъществена.

Очаквания към прогресивните лещи

Недостатъците на лещите прогресив се усещат предимно в периода на привикване, поради необходимостта постоянно да се нагласяте към дадената зона. Но въпреки това, тези очила ще ви спестят постоянната смяна на очила за различните дейности.
Друго неудобство може да усетите когато слизате по стълби, тогава ще трябва да навеждате главата си надолу, за да попадне погледа ви в средната зона.
Не се препоръчва използването на лещите прогресив в легнало положение.

Как се свиква с прогресивни очила? Можете да намерите няколко съвета в блога ни, но най-важното е да имате търпение и да бъдете постоянни.

  • Започнете носенето на очилата в позната обстановка.
  • ​Слагайте очилата сутрин след като сте отпочинали.
  • Ако усетите напрежение свалете ги и след кратка почивка, ги сложете отново.
  • Не носете успоредно с очилата прогресив други диоптрични очила, тъй като така ще удължите периода на адаптация.
  • При слизане или качване по стълбите наведете главата си, за да попадне окото в междинната зона.
  • Ако усетите дискомфорт в някакъв момент, нагласете добре рамката си и след това разместете глава, за да намерите най- подходящата позиция за ясно виждане.
  • При нужда да погледнете в страни, е необходимо да завъртите цялата си глава, за да не попадне погледа в периферната зона.

За предимствата на прогресивните лещи можете да видите и кратките видеа създадени от нашите специалисти, както и впечатленията от първо лице на потребителите.
 

 

 

Автор: Ивелина Янчева