Назад

Размерът на очилата

Избирате очила онлайн, но ви е трудно да определите дали моделът, който сте харесали е с подходящ размер. Нека ви помогнем да разчитате размерите на очилата и да се ориентирате по-лесно.

Ще откриете размерите на рамката на една от дръжките. Изписани веднага след продуктовия код в милиметри и подредени в следният ред: ширина на кръжилото (стъклото), ширина на моста, дължина на дръжката измерена от началото до самия край. Пример 59-14-145.

Най-лесно ще е ако вече носите очила. Разгледайте мерките изписани от вътрешната страна на дръжката. Сравнявайте размера от очилата, които имате с размера на новите, които сте си харесали. Търсете същите или близки стойности. Така ще сте сигурни, че очилата няма да са ви широки или тесни.

Имайте предвид, че всяко лице е уникално - това как ще ви стоят очилата ще зависи и от формата, и материалът на модела. Модели с различна изработка могат да стоят различно на вашето лице, дори и да са с еднакви размери.

Друго, на което да обърнете внимание е как стоят старите ви очила на носа. Ако стоят твърде високо на носа ви или не прилепват удобно върху него и са като "кацнали" – това означава, че мостът е малък. За разлика от това, ако очилата постоянно се плъзгат по носа това показва, че мостът е твърде голям.
- За по-широки носове мостът в идеалния случай трябва да е с размери между 20-22 мм.
- За по-тесни носове потърсете мост между 14-19 мм.

За да улесним избора в optika.bg решихме да систематизираме размерите на очилата в категории по буквени означения: XS, S, M, L и XL.  Използвахме дължината на кръжилото (стъклото) и подготвихме следната класификация:

 Споделяме с вас и един трик, с който ще можете да прецените, кои са размерите ви. Вижте как лесно да измервате и сравнявате с кредитна карта.
 

 

Вземете кредитна или друга карта със същия размер и застанете пред огледало. Поставете картата под окото си като я допрете в центъра на носа, където обикновено стои моста на очилата.
Ето и резултатите:
1. Ако краят на картата е по-дълъг от края на окото ви, подходящи размери за вас са XS или S.
2. Ако краят на картата и краят на окото ви съвпадат, то подходящ размер за вас е M.
3. Ако краят на картата е по-къс от края на окото ви, ще ви е нужен голям размер - L или XL.