Назад

Как да се адаптирате към новите си прогресивни очила?

И така, направихте голямата крачка и се сдобихте с първия си чифт прогресивни очила. Знаем обаче, какъв въпрос ви минава през ума сега… „Ще свикна ли някога с тях?“

Не се притеснявайте, може да отнеме известно време, за да се адаптирате, но това ще стане със сигурност, ако сте постоянни. За да ви улесним по пътя към комфорта и свободата на прогресивните лещи подготвихме няколко съвета за по-лесна адаптация, ето ги и тях: 

1. На първо място бъдете позитивно настроени към новите си очила и бъдете мотивирани, за да се адаптирате възможно най-бързо.

2. Ако за първи път сте с прогресивни очила, улеснете себе си, като първоначално ги носите в познатата среда на дома си. Познаването на вашето собствено пространство ще ви помогне в прехода. 

3. През първия ден ги носете само за 2 часа, след това добавяйте по 2 часа всеки ден. Следвайте този съвет и до края на седмицата ще ги носите цял ден и то с увереност.  Доверете ни се!

4. След като натрупате часове, дори ако обикновено не носите очила за продължителен период от време, дръжте прогресивите си на “пълен работен ден” поне още една седмица и не посягайте към старите си очила. Дори и да се изкушавате да вземете очилата си за четене, за да прочетете нещо на бързо, не го правете, това ви връща крачка назад. Често хората, които се оплакват, че не могат да свикнат с прогресивните очила ги носят най-много два или три часа на ден. За съжаление това не е достатъчно време за адаптация.

5. Когато се качвате или слизате по стълби, не свеждайте само поглед надолу, наклонете главата си към мястото, където ще стъпи кракът ви, по този начин очите ви ще попаднат в правилната зона. Звучи сякаш ви учим на елементарни неща, как да слизате и да се качвате по стълби, но обръщането на внимание на този съвет дори само за ден, два ще ви помогне да предотвратите евентуално спъване. 

6. С очила за четене ще наклоните главата си надолу, за да четете, което е съвсем естествено и ще виждате чудесно. При прогресивните лещи обаче, ако наклоните главата си надолу, очилата ви също се преместват, както и фокусната точка.
Дръжте главата си неподвижна и насочете само погледа си надолу, когато сте с тях. Скоро ще стане ваша втора природа! Експериментирайте, като държите книгата си на различни разстояния от очите си и движите главата си бавно нагоре и надолу, за да коригирате!

7. По нагоре ви посъветвахме да използвате новите си очила на „пълен работен ден“ докато свикнете с тях, но все пак избягвайте да шофирате и да работите с машини в първите няколко дни, докато се почувствате напълно сигурни.  

8. Грижете се добре за очилата си. Няма значение дали очилата са прогресивни или не, правилната грижа за тях е много важна. Поддържайте ги винаги чисти, дръжте ги в калъф, пазете стъклата от надраскване и ги почиствайте според указанията, които сте получили в оптиката.      

9. Ако след като са минали няколко седмици, все още не сте свикнали напълно с прогресивните си очила, можете да посетите оптиката отново за по-задълбочена консултация и още съвети от вашия оптик. На разположение сме всеки ден от 10:00 до 19:30 часа.

Автор: Мая Маринова