Назад

Как да се грижим за очилата си правилно

Новите ви очила ви създават радост, но за да им се радвате възможно най-дълго време е необходимо да полагате за тях правилната грижа. 

Почистване

Винаги използвайте оригиналната кърпичка за почистване или друга фина кърпа, за да отстраните пръстови отпечатъци, прах и други замърсявания. За по-лесно почистване можете да навлажните кърпата с вода, спрей за почистване на очила или да използвате мокри кърпички за очила. Избягвайте използването на нечисти кърпи или края на дрехата си тъй като те могат да нарушат покритията на стъклата.

Ако е необходимо допълнително почистване, използвайте сапун с неутрално PH и измийте с хладка вода, това е особено важно след плаж или спорт. Можете да го правите периодично, тъй като така ще премахвате по-силните натрупвания и частици прах, които биха причинили фини драскотини по лещите. Избягвайте абразивни препарати и концентрати.

Дребни ремонти

Ако имате някакъв проблем с очилата, не опитвайте да го отстраните сами. Оставете това на професионалните оптични техници – те ще направят правилна оценка и ще поставят най-подходящите резервни части при необходимост.

Съхранение

Не забравяйте да съхранявате очилата в оригиналния им калъф или в друг подходящ, на сухо място с температура между -15° C и 35° C.  Не оставяйте очилата в жабката на колата си при твърде ниски или високи температури. Това излагане променя характеристиките на материалите и е възможно да се появят дефекти.

Начин на носене

Винаги поставяйте и сваляйте очилата от лицето си с две ръце. Издърпването с една ръка причинява изкривяване на едната дръжка и в последствие разхлабване и разкривяване на рамката. Това може да доведе до децентриране и падане на стъклата, изпадане на винт или свързващ елемент и счупване. 

Не носете очилата на главата си като диадема или закачени на дрехите ви, това също разкривява рамката. Ако не носите калъф със себе си, можете да си набавите подходяща връзка за очила. Предлагат се както спортни, така и много елегантни варианти, които изглеждат като бижу.