Назад

Ориентир в слуховото нарушение

Намалението на слуха създава определени пречки в живота на хората, тъй като се развивaт трудности в комуникацията, поради неразбиране на говора.

Според специалистите, всеки човек със съмнения за намаление на слуха може да си зададе няколко елементарни въпроса, с които да се самоориентира за евентуално нарушение в звуковата проводимост и възприемането на звуци чрез слуха си.

1. Имате ли усещане, че хората мърморят и не говорят ясно?

2. Има ли хора, с които имате по-добра комуникация, отколкото с други и има ли хора, чийто говор е по-ясен за вас, спрямо други?

3. Молите ли хората да повтарят някои думи или изречения, докато общуват с вас?

4. Имате ли проблем при комуникация по телефон?

5. Получавате ли забележки за силата на звука, идваща от телевизора от околните?

6. Изпитвате ли нужда от съсредоточаване в разговор, така че да чуете всичко, след което да изпитвате умора и нежелание за последващи дискусии?

7. Развивате ли често синдром на "пищене в ушите"?

Състоянието на слухова загуба може да бъде диагностицирано чрез аудиологично измерване, по време на което се подават акустични сигнали с различна сила и честота. Крайната цел е да се определи оценка на слуховото нарушение, местонахождението на процеса, проследяване на състоянието и ефекта от провеждано лечение, ако е имало такова.

Екипът ни не насърчава самоопределянето на проблем с чуването. Вместо това запазете час за безплатен преглед за Вас или за Ваш близък, а нашите специалисти ще Ви помогнат да диагностицирате проблем, ако има такъв и да изберете най-правилното решение.