Назад

Правилото 20-20-20 помага на очите

Свързани сме с екраните почти денонощно, дори и само работата ни да изисква компютър прекарваме 8 часа пред монитор, към това време прибавяме гледането на телевизия и разбира се екрана на телефона.

Синята светлина излъчвана от екраните може да доведе до напрежение в очите или сндром на компютърното зрение.

Едно просто правило, наречено „20-20-20“ може да ни бъде от голяма помощ и да облекчи напреженито в очите.

Какво представлява правилото 20-20-20?

На всеки 20 минути прекарани пред екрана на компютъра трябва да наблюдавате нещо отдалечено на 20 крачки от вас за 20 секунди.

Не е задължително да броите точно секундите или крачките, просто фокусирайте погледа си на нещо далече от вас. Отидете до прозореца и погледнете сградата, дърветата, колите или хората срещу вас. Ако сте на затворено пространство излезте за няколко минути навън, за да може да отпуснете очите си.

Ето още няколко съвета, освен правилото 20-20-20, които ще ви помогнат да намалите дискомфорта в очите си, породено от продължителното взиране в екраните.

Не забравяйте да мигате

Средно хората мигат около 15 пъти в минута, когато гледаме екран продължително време този брой мигания намалява наполовина и предизвиква усещане за сухота и парене в очите.

Залепете си бележка на монитора, която да ви припомня да мигате по-често и се снабдете с овлажняващи капки за очи.

Носете очила за блокиране на синята светлина

Не е задължително да се налага корекция на зрението, за да носите очила. Така наречените очила за работа с компютър биха могли да бъдат и без диоптър. Стъклата на този тип очила са със специално покритие, което блокира синята светлина и облекчава очите ви.

Не забравяйте да преглеждате очите си при очен специалист редовно.

Автор: Мая Маринова