Назад

Синдром на компютърното зрение

Защо ни болят очите? Може би лесно ще се досетите, каква е причината!

Вероятно единодушно ще се съгласим, че през последните години наблюдаваме значително увеличение на използването на цифрови устройства: компютри, таблети, електронни четци, телефони, телевизори. Ние сме свързани с тях денонощно. От момента, в който се събудим, докато затворим очи, за да заспим. Дори и само работата ни да изисква компютър - прекарваме средно до 8 часа пред екрана. А освен това – добавяме още време, докато сърфираме със смартфоните си или гледаме телевизия, когато искаме да се разсеем.

Това показва, че очите ни постоянно поглъщат информация и светлина от екраните. По-конкретно това е изкуствена синя светлина, която в по-високо количество може да доведе до неблагоприятни странични ефекти върху благосъстоянието ни. Тези странични ефекти се наричат цифрово напрежение на очите или синдром на компютърното зрение. Така че, ако се замисляте защо очите ви болят, може би тук технологията играе основна роля.

Ето и най – често срещаните очни симптоми, от които страда нашето технологично поколение:

Размазано виждане

Обикновено се проявява след фокусиране в продължение на много часове в екрани и се усеща като липса на острота на зрението. Този симптом е много лесно разпознаваем: ако мигате по-често, за да се опитвате да фокусирате или затваряйки очи, светлината от екрана все още остава, това означава, че е време да си вземете малко почивка от цифровите устройства.

Сухи очи

Очите изглеждат зачервени, а усещането е дразнене като от фини прашинки. Това се случва, когато слъзният филм се разкъсва и не се разпространява правилно върху очите. Обикновено това е ясен симптом на цифрово напрежение на очите, причината е че сме склонни да мигаме по-малко, когато се фокусираме върху цифрови устройства, което предизвиква сухота на очите ни.

Умора и болка около очите

Дългите периоди на визуална концентрация в източници на синя светлина могат да доведат до възпаление на очите. Състоянието включва симптоми като чувствителност към светлина, парене, сърбеж и сълзене на очите.

Главоболие

Ако усещате главоболие след употреба на цифрови устройства, без значение дали е в областта на очите или е от общ тип, много вероятно е да изпитвате синдром на компютърното зрение.

Болка в шията и раменете

Взирането в по-малките екрани на по-малките устройства, провокира неправилна стойка на главата, както и дългите часове работа пред компютър. По този начин в ежедневието ни неусетно се настанява постоянно чувството за схващане и болки в шията и раменете.

Ако разпознавате някои от тези симптоми, е ясно, че часовете, които прекарвате пред цифрови екрани, ви влияят и ви създават дискомфорт. Не се притеснявайте, това не означава, че трябва да се изолирате и да спрете да използвате съвременните технологии. Необходимо е единствено да положите малко грижи за себе си, които да отговорят на натоварването.
Предлагаме ви няколко съвета, как да намалите болките в очите, които ще балансират ежедневието ви.

Съвети за намаляване на болките в очите

  • Правете редовни почивки от цифровите устройства.

  • Регулирайте околното осветление, за да избегнете отблясъци от работния екран.

  • Разполагайте ергономично вашето работно пространство и се научете, как да седите в правилна позиция.

  • Не се колебайте да увеличите размера на съдържанието показвано от екраните ви. Това ще намали визуалния стрес.

  • Носете очила за блокиране на синя светлина излъчвана от цифрови екрани.

  • Грижете се добре за очите си, като не забравяте профилактичните си прегледи при очен специалист.

Разгледайте актуалната ни колекция очила за блокиране на синята светлина, с които бързо и лесно ще намалите чувствителността на очите си и ще изглеждате добре, където и да сте!

Автор: Ивелина Илиева