Назад

Цветове на стъклата на слънчевите очила

По време на шофиране, спорт, туризъм или като част от ежедневният ви стил, подбирайте подходящи очила за комфорта на вашите очи. Разберете как като научите повече за характеристиките на основните цветове от гамата за слънчеви стъкла.

Слънчевите очила са нещо повече от моден аксесоар. Те защитават очите ни от вредните UV лъчи и намаляват яркостта, но същевременно с това можете да извлечете още ползи от тях.

Когато подбирате очила помислете, за каква дейност ще са ви необходими, тъй като различните оцветявания на стъклата предлагат различни ефекти при гледане в различни атмосферни условия.

Важно е да се отбележи, че цвета на стъклата, подобно на категорията на затъмняване няма отношение към степента на UV защитата. За да не допускат вредните UV лъчи, стъклата се обработват с UV-абсорбиращи вещества. Тъй като тези вещества са безцветни, те не влияят нито на цветовете, нито на наситеността им. Това означава, че дори прозрачните стъкла имат  UV защита.

Оцветяванията са отговорни за зрителната дълбочина, цветовото усещане, контраста, елиминирането на отблясъци и др.

 Разберете повече за характеристиките на основните цветове от гамата за слънчеви стъкла в настоящия текст:

Черен  (тъмно сив) 

Това е най-тъмният цвят от гамата при слънчевите стъкла. Основната му характеристика е, че затъмнява без да променя цветовете при гледане, това го прави идеален избор за всякакви цели и дейности на открито. Подходящ е за различно ниво на осветеност, което означава, че е подходящ дори за облачно време.

Сив

Този цвят е малко по-лек от черния (тъмно сив), но има подобни качества – визуално не променя усещането за цветовете, намалява отблясъците, чудесен е за всякакви дейности на открито при всички видове осветеност.

Зелен

Очилата със зелени стъкла са страхотен избор за всякакви дейности на открито, както в слънчево така и в облачно време. Това е нюансът, който никога няма да ви разочарова.
Зеленият цвят действа успокояващо на очите като предава възприятието на останалите цветове доста равномерно, осветява сенките и добавя много добър контраст.

Син

Сините стъкла са доста модерни от години, същевременно са чудесни за намаляване на общата яркост като едновременно с това подобряват възприемането на цветове, намаляват отблясъците и изострят зрението. Тези характеристики правят сините лещи идеални за мъгливо и снежно време, както и за проследяване на събития на открито.

Кафяв

Кафявото е най-често използваният цвят от гамата за стъкла. Той е много ефективен при всякакви условия на осветеност. Слънчевите очила с кафяви стъкла са подходящи както за слънчево, така и за частично облачно време. Идеални са за шофиране и туризъм, подобряват контраста и правят цветовете по-ясни и наситени.

Оранжев / Червен / Бордо

Тези цветове предлагат най-голям контраст, което ги прави идеални за шофиране и зимни спортове. Също като розовите нюанси подобряват зрителната дълбочина и намаляват напрежението в очите, но са по-малко ефективни при условия на мъгла.

Жълт

Стъклата в жълт цвят осигуряват голяма острота в условия на ниска осветеност, което ги прави идеален избор при мъгла. Жълтото подобрява зрителната дълбочина. Недостатъкът му е, че има склонност да променя някои цветови нюанси, но така намалява напрежението в очите.
Очилата с жълти стъкла са чудесен избор за шофиране вечер и за спортни дейности на открито, особено от типа на ски, планинско колоездене, лов и др.

Розов


Какво по-хубаво от това да гледаш света през розови очила – истинско удоволствие. Розовите стъкла са много комфортни за очите - подобряват зрителната дълбочина и намаляват напрежението. Осигуряват отлична видимост по време на шофиране, по-малко ефективни са при мъгла, но работят при всички други метеорологични условия.

Лилав

Лилавото е между сините и розовите стъкла, което го прави многофункционален цвят. Идеален е за намаляване на общата яркост и отблясъците като същевременно стои модерно и интересно на лицето.