Назад

Категориите на затъмнение на стъклата при слънчевите очила

Преди да решите дали искате класически, авиатор, екстраваганти, с огледални стъкла и т.н., нека подчертаем, че основната причина да носите слънчеви очила е защитата от слънцето. Затова винаги избирайте оригинални очила с ясен произход.

Слънчевите очила предпазват очите от различни форми на ултравиолетова светлина, увеличават оптичната яснота при ярка слънчева светлина, като същевременно намаляват риска от увреждане на очите.

Трябва да знаете, че категориите затъмнения на стъклата намаляват различно видимата светлина и осигуряват в различна степен защита срещу отблясъците. Степента на пропускливост или колко са светли или тъмни лещите на очилата се класифицира в категории от 0 до 4. Този номер ще откриете изписан върху самите рамки.

Важно е да се отбележи, че степента на категорията на затъмнение не е обвързана с нивото на защитата от UV лъчите. Всички категории блокират вълните с дължина до 400 nm, което означава 100% UV защита или с други думи по-тъмните очила осигуряват същата UV защита, каквато и по-светлите.

Научете повече за различните категории на затъмнение и какви са приложенията им, за да изберете най-подходящите слънчеви очила за комфорта на вашите очи.

Категория 0 – Пропускат между 81% – 100% слънчева светлина.
Стъкла без цвят или с много лек тон оцветеност. Подходящи са при облачно и мрачно време или за дейности на закрито. Такъв тип очила най-често се използват като моден аксесоар.

Категория 1 – Пропускат между 44% – 88% слънчевата светлина.
Светло оцветени стъкла. Подходящи са при условия с по-ниска яркост и намалена слънчева светлина.

Категория 2 – Пропускат между 19% – 43% слънчевата светлина.
Средно затъмнени стъкла. Подходящи при умерена слънчева светлина. Тази категория очила са подходящи за летните месеци.


Категория 3 – Пропускат между 9% – 18% слънчевата светлина.
Тъмен филтър, подходящ за интензивни и ярки слънчеви лъчи. Тази категория очила е с най-широк спектър на употреба, подходящи са за летните месеци, както и по време на дейности като зимни, водни спортове, шофиране и др.

Категория 4 – Пропускат между 8% – 3% слънчевата светлина.
Много наситени нюанси на оцветяване. Подходящи са в редки случаи при изключителна яркост и слънчева светлина. Не се препоръчват при шофиране.


 


Автор: Ивелина Илиева