Назад

Защо да изберем фотосоларни очила?

Фотосоларните (фотохромните) стъкла съчетават предимствата на диоптричните и слънчевите в един чифт. Те потъмняват на слънце, като предоставят и необходимата UV защита и изсветляват до напълно прозрачно, когато сте на закрито и са идеално решение, ако носите очила през целия ден.

Колко бързо реагират на светлината фотосоларните стъкла?

Фотосоларните лещи потъмняват средно за 30 до 60 секунди, когато са изложени на ултравиолетова светлина, за да се изсветлят е необходимо малко повече време - около 2-3 минути.

Как работят фотосоларните лещи?

Когато фотосоларните стъкла са изложени на UV светлина, трилиони фотохромни молекули в тях започват да променят структурата си. Тази реакция е причината за потъмняването им.

Първите фотосоларните стъкла са патентовани през 60-те години на миналия век и са направени от стъкло. Пластмасовите варинати се появяват през 80-те и 90-те години и сега са по-популярният избор сред носещите очила. Днес, благодарение на технологичните иновации, се разработват фотохромни багрила, които да ускорят реактивността на лещите. Така например ZEISS PhotoFusion X са фотосоларни лещи от най-ново поколение. Те изсветляват 2.5 пъти по-бързо на закрито и потъмняват до нивата на слънчеви очила за секунди.

Как температурата влияе върху фотосоларните стъкла?

Скоростта, с която фотосоларните стъкла потъмняват и изсветляват се влияе от температурата. Когато е по-студено, лещите потъмняват по-бързо, но отнема повече време за тяхното изсветляване. И обратно – при по-високи температури изсветляват по-бързо, тъй като молекулите в тях са по-реактивни, но потъмняват по-бавно.

Износват ли се фотосоларните стъкла?

С течение на времето фотосоларните стъкла стават по-малко реагиращи на ултравиолетова светлина и се удължава периодът за преминаване между двете им състояния. Освен това могат да придобият жълтеникав оттенък, който сигнализира за тяхната възраст. Повечето фотосоларни лещи запазват непроменени качествата си в продължение на три или повече години.

Предимства на фотосоларните стъкла

И така, заслужават ли си фотосоларните стъкла? Полезни ли са за очите ви? Запознайте се с техните предимства, за да се убедите сами:

  • Фотосоларните стъкла са удобни, тъй като не е необходимо да купувате отделни рамки за вашите диоптрични и слънчеви очила – имате най-доброто от двата продукта в един чифт.

  • Осигуряват отлична UV защита - не само реагират на ултравиолетова светлина, но предпазват очите ви от нея. Лещите блокират 100% от UVA и UVB лъчите, намалявайки риска от развитие на свързана с UV катаракта и други проблеми.

  • Фотосоларните стъкла филтрират синята светлина от дигиталните екрани и слънцето в по-висока степен, отколкото стъклата без фотохромни свойства.

  • Модерно решение за ежедневната ви визия - фотосоларните стъкла могат да бъдат монтирани в рамки по ваш избор. Освен това имате избор да потъмняват в различни цветове, не само в сив нюанс.

Осигурете си удобство през целия ден с очила с фотосоларни стъкла. Изберете стилна рамка, която е подходяща за вашето лице и ще допълни личния ви стил.

Можете да разчитате на професионалната консултация от нашите специалисти във всичките ни магазини от веригите ни Grand Optics, Joy Optics, ZEISS VISON CENTER, Optika.bg и OptissimO в цялата страна.

Автор: Диана Ганева