Назад

Безплатен тест на слуха

Запиши час

Доброто слухово здраве е предпоставка за качествен и пълноценен живот.
Здравият слух играе ключова роля в обработката на информацията и възприятието на света около нас, дава ни свободата да общуваме и да се чувстваме пълноценни.
Водени от това в Optika.bg вече предлагаме нова услуга - Безплатен тест на слуха.
Разполагаме със специализиран кабинет за изследване на слуха, оборудван с високоспециализирана апаратура и квалифициран екип от специалисти, които ще се погрижат за вашия комфорт и ще намерят решение на всеки проблем със слуха.

Тестът на слуха както за възрастни, така и за деца се извършва с цел:

 • да се определи състоянието на слуха и за двете уши;

 • идентифициране на вида, степента и конфигурацията на загубата на слуха за всяко ухо;

 • да се характеризират свързаните с това увреждания и потенциално неблагоприятни условия;

 • да се идентифицират отделните рискови фактори и необходимостта от наблюдение на късното начало или прогресивна загуба на слуха;

 • да се оцени необходимостта от помощни средства като: слухови апарати, допълнителни устройства подпомагащи слуховите апарати (фм системи/безжични аксесоари, кохлеарни импланти);

 • да се прецени необходимостта от допълнителни оценки и/или скрининг (например, говорна, когнитивна, поведенческа) въз основа на анамнеза, клинични наблюдения, родителски притеснения (за деца).

Препоръчваме да носите стари измервания, налични медицински документи, ако има такива и проведени лечения до момента, с цел проследяване и по-точно оценяване на слуховата загуба.

Изследването на слуха включва следните методи:

Отоскопия
Отоскопията е метод за директно изследване на тъпанчевата мембрана и дълбоките части на външния слухов проход с помощта на ушен спекулум.
Прави се задължително, преди започването на конкретна процедура, за да се определи състоянието на външното ухо (например липса на ушна мида, деформации) и на ушния канал – наличие на ушна кал, перфорации на тъпанчето (и за деца и за възрастни).

Аудиометрия
Аудиометрията е диагностичен метод, при който се извършва тест на слуха, с който се оценява способността на пациента да чува и се определя остротата на слуха. Резултатът от аудиометрията е аудиограма на слуха.

Аудиограмата представлява графика, която показва в каква степен слухът ви се различава от нормата и ако се отчита загуба на слуха, къде може да е причината. Чрез това измерване, установяваме липса или наличие на проблем с чуването, както проводно така и в самият слухов нерв. Измерването не е болезнено, извършва се чрез поставяне на два вида слушалки (за въздушна и костна проводимост). През слушалките се пускат различни честотни звуци, с различен интензитет и сила. Необходимо е изследваният да дава сигнал при наличие на звук, без значение, колко тихо или силно го чува. Следва разчитане на резултатите.

Изследването на слуха при деца включва както гореизброените методи така и допълнителни тестови форми на диагностика като:

 • Игрова аудиометрия

 • Визуална стимулация с играчки

 • Говорна аудиометрия

Всички гореизброени методи са безболезнени.

Новият ни кабинет предлага следните услуги:

 • Безплатен тест на слуха за възрастни.

 • Тест на слуха за деца до седем години на цена 30.00 лв.

 • Проба на слухови апарати:

Слуховите апарати, с които работим са на марката Resound и са произведени в Дания. Resaund а един от световните лидери в производство на слухови апарати. Всички апарати се настройват специфично за нуждите на всяко ухо, на база резултатите от аудиологичните измервания. Предоставяме възможност за проба на слуховите апарати за период от 10 дни.
Важно е да се отбележи, че след покупка на слухов апарат, срещите с вашият слухопротезист не приключват. Препоръчително е да се прави пренастройка на слуховите апарати поне веднъж годишно, профилактика на апаратите, както и проследяване на състоянието на слуха.

 • Настройка на слухови апарати

 • Вземане на отпечатък за отливка:

За да подобрим максимално чуването със слухови апарати е препоръчително и изготвянето на индивидуален накрайник, който да уплътнява ушният канал. По този начин ще се избегне изпускането на звуци извън ухото. Вземане на мярка за индивидуални тапи за уши (за сън, плуване).

Можете да направите безплатен тест на слуха си всеки делничен ден от 10:00 до 18:00 ч. в Optika.bg на пл. Славейков 11. Препоръчваме ви да запишете час за прегледа предварително или да се обадите на тел. 088 461 44 88.